Новини

В Международния ден на балета - 29 април, студентите от специалност „Съвременна хореография“, с ръководител проф. д.н. Анелия Янева представиха концерт-спектакъл “Балетни мечтания“. За пръв път в града на Рачо Ковача гостуваха докторанти от Китай, които също ще включиха с изпълнения.

Събитието се проведе в зала „Възраждане“ на 29 април и е под егидата на Областния управител на област Габрово.

Един неповторим спектакъл с феерия от цветове, движения и звук. Повод за концерта бе 20 годишнината на Танцова школа „Лиана“ и 10 годишнината от създаването на специалност „Съвременна хореография“ в Югозападния университет.

На 26.04.24 година Фолклорна формация "Песнопойци" и "Свирджии" от Катедра Музика - Югозападен университет Неофит Рилски, с преподаватели доц. д-р Бинка Добрева и доц. д-р Валери Димчев, взеха участие в XI-та международна среща на студентските хорове, състояла се в Американския университет, Благоевград.

Представени бяха три акапелни песни:

"Три бюлбюла пеят" - обр. Петър Крумов "Кожильо" - обр. Стефка Кушлева "Драгньова майка" - муз. Александър Райчев, текст доц. д-р Бинка Добрева, обр. Ганчо Гавазов.

И две песни с оркестъра: "Заплакала е Стара планина" и "Калино Калинче" - аранжимент доц. д-р Валери Димчев.

Поздравления за всички студенти, които се отзоваха отговорно и професионално към състоялия се концерт-среща на студентските хорове.

В периода 22 – 23 април 2024 г.  в Югозападния университет „Неофит Рилски“ се проведе национална научна конференция „Критическият дух. 300 години от рождението на Имануел Кант“. Събитието бе организирано от Философския факултет и Института по философия и социология (ИФС) към Българската академия на науките (БАН). В научния форум се включиха учени, докторанти и студенти от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (СУ), Нов български университет (НБУ) и Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ (ВТУ).

Научното събитие бе открито от заместник-ректора по научноизследователската дейност и докторантското развитие доц. д-р Петрана Стойкова. Приветствия към участниците и гостите поднесоха деканът на Философския факултет проф. д.ф.н. Валентина Миленкова, заместник-деканът на факултета доц. д-р Силвия Кръстева и чл.-кор. проф. д.ф.н. Ангел Стефанов от ИФС – БАН.

По време на откриването бяха изсвирени музикални творби на В. А. Моцарт – Соната за цигулка и пиано в ми минор К. 304 (обр. за кларинет и пиано) от д-р Ангелина-Огнянова Гочева (кларинет) и д-р Богдан Иванов (пиано) и творбите на композитора Йордан Гошев – „Празник“ и „Градът на слънцето“ от д-р Богдан Иванов (пиано).

Представена беше изложба на авторски художествени интерпретации на портрета на великия философ от Евтимка Симеонова, Ана-Мария Миладинова, Иванка Трендафилова, Радина Карамфилова и Мелани Петкова, студенти във Факултета по изкуствата на Югозападния университет. Присъстващите имаха възможност да разгледат и изложба на колекция от книги на библиотеката на Центъра за немски идеализъм към университета, представящи кантианството в България.

На конференцията бяха изнесени 23 доклада, които покриват почти целия спектър на Кантовата философия и изследват нейното влияние върху философската мисъл днес. Те ще бъдат публикувани в рефериран и индексиран сборник.

Приключи ученическият конкурс „Изкуството като мечта и мечтите в изкуството“ за млади таланти в сферата на изкуствата, организиран от Факултета по изкуствата на Югозападния университет „Неофит Рилски“. Той е част от седемнадесетото издание на Националния студентски фестивал на изкуствата.

В конкурса се включиха над 100 ученици от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Видин, СУ „Никола Йонков Вапцаров“ – Петрич, НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ – Благоевград, СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“ – Благоевград, ПМГ „Акад. С. П. Корольов“ – Благоевград, Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград /ЦПЛР/, ЕГ „Акад. Людмил Стоянов“ – Благоевград, ПГИ „Иван Илиев“ – Благоевград, СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Симитли.  Те показаха своя талант в категориите „Театрално изкуство“, „Музика“ и „Изобразително изкуство“.

Жури от хабилитирани преподаватели оцени и класира участниците. Класираните ученици бяха отличени с дипломи, които се признават за успешно положени конкурсни кандидатстудентски изпити и ще получат възможност да продължат образованието си в релевантни специалности на Факултета по изкуствата към Югозападния университет „Неофит Рилски“.

В рамките на конкурса се проведе и Ден на отворените врати във Факултета, по време на който бъдещите кандидат-студенти се запознаха с материалната база и присъстваха на занятия на студентите.

Класиране в категория „Изобразително изкуство“

Класиране в категория „Музика“ /присъствено участие/

Класиране в категория „Музика“ /онлайн участие/

Класиране в категория „Театрално изкуство“

В зала „УСЕТ“ на Югозападния университет се състояха две премиерни за Благоевград прожекции на късометражния игрален филм „Party Bus“. Сценарист и режисьор е Диляна Данева, която е възпитаничка на университета. Събитието бе организирано от катедра „Телевизионно, театрално и киноизкуство“ към Факултета по изкуствата на Югозападния университет „Неофит Рилски“ и платформата за културен дебат „Отворена аудитория“.

Специално за прожекциите пристигна и част от основния творчески екип на филма  – Диляна Данева, главният оператор Светослав Миков, Григор Банков, който е един от продуцентите на филма, актьорите Асен Караниколов, Ралица Туджаро, Зорница Спирова и най-малката актриса в екипа – 9-годишната Любов Иванова. Гостите разказаха интересни детайли за процеса на работа, за трудностите и предизвикателствата, с които са се сблъскали по време на реализацията на филма, за решенията на неочаквани проблеми, които са намерили и за необикновените и силни приятелства, които се създават в творческия процес.

В искрената и емоционална дискусия след прожекциите се включиха преподаватели, докторанти, настоящи и бивши студенти от Югозападния университет, представители на местни медии, както и граждани и гости на града. И тъй като основната тема беше „Как се прави дебют в изкуството?“, освен добри идеи, талант и смелост, всички се обединиха около мнението, че добрият резултат би бил невъзможен без доверието между хората от екипа и златното правило: „Един за всички и всички за един“.

В края на събитието Диляна Данева сподели, че пътуването до Благоевград и гостуването в Югозападния университет е било емоционално и вдъхновяващо за целия екип на филма.